MTB route Zelhem - 30 km

, 7021 Zelhem | Toon op kaart

Mountainbikeroute Zelhem ligt in de omgeving van het Achterhoekse Zelhem, ten noorden van Doetinchem, en in de bossen van ‘t Hengelse Zand. De route varieert van zandwegen, fietspaden, met daartussen singletracks in verschillende bosjes. De route is veelal vlak, maar kent bij het gedeelte Vossebos aardig wat pittige klimmetjes! MTB route Zelhem (Vossebos) won in 2022 de prijs 'Beste nieuwe route' bij de MTB Trail Awards!

Startlocatie

Kleur pijlen

De route is gemarkeerd met palen met in het paars het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). 

Omgeving

Zelhem is een dorp in de Achterhoekse gemeente Bronckhorst. De omgeving kent bossen, akkers, boerderijen, houtwallen, slingerpaden en veel vergezichten. Het coulisselandschap zorgt voor een steeds verassend en wisselend decor. De route neemt je ook mee naar het Hengelse Zand, bezongen in het lied 'Oerend Hard' van de boerenrockband Normaal.

Verbinding naastgelegen routes

Binnen route Zelhem (paars) ligt de technische en pittige route Vossebos (groen) met uitdagende, korte klimmetjes en prachtige glooiingen. Deze route ligt volledig verscholen in het bos. Route Vossebos kan ook afzonderlijk gereden worden en kan vanaf startpunt Eetcafé De Veldhoek via de verbinding met route Ruurlo (blauw-groen) gemakkelijk worden bereikt. Binnen de route Zelhem ligt in het Wolfersveen een mooie singletrack die als kinderroute (2 kilometer) is aangeduid. De route Zelhem maakt onderdeel uit van het MTB netwerk Achterhoek en is goed te combineren met de route Ruurlo, maar ook met Vorden, Borculo en Lochem. De markering van de verbindingsroutes bestaat uit de twee kleuren van de routes die worden verbonden. Een overzichtskaart van het MTB netwerk vind je onderaan deze pagina.

Niveau

De route is ook door minder ervaren mountainbikers goed te rijden. Wie extra uitdaging zoekt combineert deze route met Zelhem Vossebos (3,7 km) vol pittige klimmetjes en single tracks. Voor de fanatieke MTBer is het interessant Vossebos een paar keer achter elkaar te rijden.

Geen MTB vergunning vereist

Deze route is gratis te rijden. Hiervoor is geen vergunning vereist. Wel brengen onderhoud en de doorontwikkeling van de routes kosten met zich mee. Een vrijwillige bijdrage daarvoor wordt zeer gewaardeerd. Kijk hier voor meer informatie over het doen van een bijdrage.

Routekaart en GPX

Een overzichtskaart van alle MTB routes in de Achterhoek en de GPX van deze route zijn onderaan deze pagina te downloaden. Een gedrukte MTB vouwkaart haal je gratis bij de lokale VVV/TIP (Toeristisch Informatiepunt) in de Achterhoek of de ondernemers die vermeld staan op deze website.  

Voorbereiding en langer genieten

Pauzeren of nagenieten doe je bij Eetcafé De Veldhoek of Eeterij en Tapperij De Smoks. Beschik je zelf niet over een mountainbike? Kijk hier waar je er eentje kunt huren. Verspreid door de Achterhoek de routes ontdekken en je fiets eenvoudig meenemen? Vlakbij route Zelhem vind je Bronckhorst Campers. Je kunt er niet alleen een camper kopen, maar ook huren tijdens je verblijf in de Achterhoek. 

GPX MTB route Zelhem Overzichtskaart MTB netwerk